Gezond ondernemen wordt een steeds serieuzer punt op de bedrijfsagenda. Fitte werknemers zijn nu eenmaal productiever, verzuimen minder en zijn meer betrokken bij hun werkgever. Daarmee zijn cultuur- en vitaliteitsprogramma’s een verstandige investering.

Mensen in beweging krijgen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Hoe doe je dat?

Start met bewustwording

Zitten is het nieuwe roken. Dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je gezondheid was al bekend, maar het wordt steeds duidelijker hóe belangrijk. Zitten mag niet meer; dat is ongezond. Dat stelt professor Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ervaringen-van-patienten/Hoegaathet/Hoegaathet-maart-2015-sporten-en-bewegen/Zitten-is-het-nieuwe-roken

Werkoverleg: ga staan

Vergaderingen worden vrijwel altijd zittend gedaan en duren vaak veel te lang. Overleg de eerstvolgende keer dus eens staand, Grote kans dat de agenda ook nog een sneller afgewerkt wordt.

Telefoneren: ga staan

Ik weet het, niet iedere werkgever heeft alle bureaus vervangen door statafels, maar wanneer je staat tijdens een telefoongesprek ben je meer gefocust en aanwezig. Wissel zitten en  staan zoveel mogelijk af. Een ommetje tijdens de lunch en koffiepauze, en een staande conference call voegt al snel een extra uur toe aan de tijd dat je staat.

Organiseer iets

Ga bijvoorbeeld gezamenlijk hardlopen. Train gezamenlijk voor een loopje in de buurt. Hardlopen verbindt mensen. Doordat werknemers samen lopen komen ze op een andere manier met elkaar in contact. Tijdens het lopen kan de dialoog plaatsvinden, maar het kan ook de aanleiding zijn om voor of na de activiteit bij elkaar te komen. Kortom, het is een vorm van teambuilding en kan bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers, zowel individueel als in groepsverband.

Sport en beweging zijn daarnaast goed voor het imago van een organisatie. Als bedrijven investeren in gezondheidsbeleid stralen ze uit dat de organisatie aantrekkelijk en verantwoord is.

Bronnen: www.duursportpassie.nl – kenniscentrumsport  UMC Utrecht Atletiekunie